Afkoelen na de sauna

Afkoelen na de sauna

Thursday, 12 March, 2015
In de sauna warmt uw lichaam ongeveer 1,5 graden op. Het  is daarom belangrijk om na een saunabezoek goed af te koelen. Dat staat vast. Maar hoe snel en op welke manier? Daar verschillen de meningen nog wel eens over. Heeft u een sauna in uw badkamer of wellnesstuin, of gaat u graag naar de sauna in een wellnessresort? Hier leest hoe u het beste kunt afkoelen en waarom dit zo belangrijk is.
 
Goed afkoelen na de sauna
De een zegt dat het verstandig is na de sauna rustig lopend of zittend af te koelen. Dit kan eventueel in uw eigen wellnesstuin. De ander raad aan om toch direct onder de koude douche te stappen. Door te snel af te koelen kunnen uw vaten zich vernauwen en dit is niet goed voor uw bloeddruk. Eerst even een wandeling maken door de koele buitenlucht is dus aan te raden.
 
De Kneippse afkoeling
Hierna kunt u de Kneippse afkoeling gebruiken. Dit betekent dat u naar uw hart toe afkoelt. U begint zo ver mogelijk bij uw hart vandaag: uw linkervoet; van hieruit koelt u uw linkerbeen af. Dan begint u bij uw rechtervoet en koelt dan uw rechterbeen af. Daarna begint u bij uw linkerhand om uw linkerarm af te koelen en dit doet u daarna bij uw rechterhand- en arm om vervolgens uw rug, hoofd en borst onder een zachte, koude waterstraal te dompelen.
 
Nazweten na de sauna
Wat zijn de gevolgen als u niet goed afkoelt? Afkoelen is belangrijk om uw lichaam weer in normale staat terug te brengen. Door het afkoelen gaan de haarvaten op uw hoofd weer meer dicht staan. Koelt u uw hoofd niet goed af, dan kunt u dezelfde avond nog flinke hoofdpijn krijgen. Daarnaast kunt u nog lang blijven nazweten als u niet goed afkoelt.
 
Ziet u een eigen sauna in uw badkamer of tuin wel zitten? Dan kunt u voor persoonlijk advies terecht in onze showroom in Heerhugowaard.
 
 
Redactie Sauna & Stoom