De geschiedenis van de sauna

De geschiedenis van de sauna

Tuesday, 14 October, 2014
Genieten van de sauna doen we al eeuwen. Een bezoek aan de sauna werd in de oertijd al gezien als helend en verzorgend. Niet zo gek dus, dat het nog steeds bij een gezonde levensstijl hoort om regelmatig gebruik te maken van de sauna. In verschillende oude culturen zijn verschillende soorten sauna's ontstaan. Zweetbaden bijvoorbeeld, bij de Oude Grieken en in Turkije de Hammam. De houten sauna zoals wij die hier goed kennen komt oorspronkelijk uit Finland.
 
De Finse sauna
In Finland zie je op verschillende plaatsen houten huisjes staan vlak naast een meer. Dat zijn de sauna's. Finnen rennen vanuit de suana zo het meer in om af te koelen. Vroeger zagen de sauna's er nog heel anders uit. Toen waren het nog uitgegraven kuilen in heuvels. Bedoeld om warm te blijven in de winter. Om de ruimte op te warmen gebruikten ze stenen die ze gloeiend heet maakten. Vervolgens gooiden ze daar water overheen om stoom te creëren. Dit noemde men een holsauna.Vanaf de 12e eeuw werden deze verwarmde verblijven gescheiden van de woonruimte.
 
Rooksauna
De rooksauna wordt in Finland nog steeds gebruikt. De stenen in deze sauna's worden verwarmd door hout en de rook daarvan verspreid zich door de ruimte. De rook vindt zijn weg naar buiten door een kier in de muur of de deur. Deze rook en de geur wordt als prettig ervaren. In Finland kun je nog steeds gebruik maken van deze sauna's. Een vervolg op deze sauna is de schoorsteensauna, waarbij de rook via een schoorsteen naar buiten gaat en niet eerst door de saunaruimte gaat.
 
Elektrische saunakachel
Met de komst van de elektrische kachel steeg de populariteit van de sauna enorm. De stenen werden nu niet meer met vuur verwarmd en dat zorgt ervoor dat het gebruik veiliger is geworden. Bovendien is de elektrische kachel makkelijker in gebruik. De saunakachels van Tylö zijn er in verschillende varianten: elektrisch, gas- en houtgestookt. Bovendien zijn de Tylö sauna's er zelf ook in alle soorten en maten. Van traditionele Finse sauna tot infraroodcabine.
 
Meer weten? De koffie staat altijd voor je klaar in onze showroom.
 
 
Redactie Sauna & Stoom