De sauna beschermt uw hart

De sauna beschermt uw hart

Thursday, 18 June, 2015
Een onderzoeksteam uit Finland heeft de aandacht getrokken met een studie die aantoont dat geregeld in de sauna gaan het risico op hartaanvallen kan verlagen met maar liefst 63%.

Voor 20 jaar volgden onderzoekers 2000 middelbare mannen (42-60 jaar). Tijdens deze periode werd duidelijk dat degenen die regelmatig in de sauna gingen een aanzienlijk lager risico hadden, zowel op het lijden aan als het sterven aan hart- en vaatziekten van verschillende soorten. Deze deelnemers leefden ook merkbaar langer. Het effect werd sterker naarmate een persoon meer tijd door had gebracht in de sauna. De studie werd geleidt door Dr. Jari Lukannen, cardioloog aan de Universiteit van Oost-Finland.

- Het verband was nog steeds sterk wanneer andere mogelijke variabelen werden opgenomen in de analyses, zegt hij.

Waarom het gebruiken van een sauna zo’n positief effect op de cardiovasculaire gezondheid lijkt te hebben is nog onbekend bij de onderzoekers achter de studie. Dr Lukannen geeft aan dat er nog aanvullend onderzoek nodig zal zijn.

Dr. Rita Redberg is een cardioloog aan de Universiteit van Californië en editor van het tijdschrift dat de studie publiceerde; JAMA Internal Medicine. “Ik heb altijd genoten van de sauna, maar ik had geen idee dat de voordelen voor de gezondheid zo dramatisch waren,” zegt ze. Ook noemt ze de ontspanning en de sociale aspecten van in de sauna gaan als factoren met een positieve impact op de gezondheid, naast de fysiologische effect.

Dr. Redberg: “We weten nog steeds niet precies waarom de mensen die toegewijd zijn aan de sauna langer leven, maar de studie toont aan dat tijd die we doorbrengen in de sauna goed besteed is.”

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.
 
Redactie Sauna & Stoom