De verschillende soorten sauna’s

De verschillende soorten sauna’s

Tuesday, 29 July, 2014
Een saunabezoek is een weldaad voor het lichaam. Het ontspant, is gezond en goed voor de weerstand. Met een sauna in huis kunt u genieten wanneer het u uitkomt. Overweegt u een sauna aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat er keuze is uit verschillende soorten sauna’s. We hebben het deze keer over de traditionele Finse sauna, de infraroodcabine en de stoomcabine, die allemaal gemakkelijk thuis en op maat te monteren zijn. De vraag is welke het beste bij u past.  
 
Traditionele Finse sauna
Dit is de bekendste onder de sauna’s, waarvan de oorsprong, hoe kan het anders met zo’n naam, in Finland ligt. De ideale temperatuur ligt tussen de 80 en 90 graden celsius. De saunacabine wordt opgewarmd door een kachel waar lavastenen op liggen, die overgoten worden met water. Het ruikt er heerlijk, naar het hout en naar de heerlijke saunageuren. Origineel worden deze sauna’s verwarmd met op hout gestookte kachels, maar inmiddels zijn er ook meerdere elektrische kachels op de markt die, zeker voor thuisgebruik, veiliger zijn.
Tylö heeft deze sauna in diverse modellen en in verschillende soorten hout. Red Ceder of Blond Espen bijvoorbeeld. De traditionele sauna heeft verschillende gezondheidsvoordelen.
 
Infrarood sauna
Bij een infraroodsauna wordt niet de lucht verwarmd, maar komt de warmte uit de warmte-elementen. De infraroodstraling is goed voor de spieren en werkt tegen blessures, ook preventief. De warmte ligt niet alleen op de huid, maar dringt de huid ook binnen. Waar sommige mensen de traditionele sauna te warm vinden, ligt de temperatuur van de infraroodcabine lager, waardoor het makkelijker uit te houden is. Deze sauna is ideaal voor u als u veel sport en niet goed tegen de hitte in een traditionele sauna kunt.
 
De stoomcabine
De gevoelstemperatuur in de stoomcabine voelt vaak hetzelfde aan als in de traditionele sauna, terwijl de temperatuur eigenlijk veel lager ligt. De luchtvochtigheid ligt wel een stuk hoger, waardoor het lijkt alsof het even warm is. In de stoomcabine wordt de huid diep gereinigd en het werkt goed tegen ademhalingsproblemen. Vooral als u een heerlijke eucalyptusgeur gebruikt zult u dit merken.
 
De verschillende sauna’s zijn gezond en kunnen goed werken tegen verschillende kwaaltjes, zoals blessures, pijn en verkoudheid. Maar het is geen vervanging voor een arts.
 
Wilt u persoonlijk advies, of gewoon even rondkijken? Dat kan in ons showroom in Heerhugowaard.
U bent altijd welkom voor persoonlijk advies.
 
Redactie Sauna & Stoom