Detoxen, de voor- en nadelen

Detoxen, de voor- en nadelen

Tuesday, 6 January, 2015
Meer gebruik maken van de sauna, vaker met z’n tweeën voor een weekend naar een wellness resort. Aan het begin van een nieuw jaar worden alle goede voornemens over het algemeen nog goed nageleefd. In het fitnesscentrum is dit duidelijk te zien; het is het in januari meestal drukker dan normaal. En dat geldt ook voor de sauna waar u dan meestal gratis gebruik van kunt maken.
 
Een van de dingen waar mensen over nadenken als ze beter voor zichzelf willen gaan zorgen is detoxen. De meningen zijn hierover echter verdeeld. Wat zijn nou precies de voor- en nadelen?
 
Wat is detoxen?
Detoxen betekent ontgiften. Alle gifstoffen worden door middel van een bepaald dieet uit uw lichaam verwijderd. Meestal bestaat dit dieet uit verschillende sappen. Het ene dieet geeft aan dat dit twee dagen duurt, bij het andere dieet zit u er een week aan vast. En weer anderen beweren dat detoxen niet alleen uit sappen moet bestaan, maar juist uit ‘clean eating’. Ons lichaam ontgift ook uit zichzelf. De lever, nieren en darmen bijvoorbeeld verwijderen schadelijke stoffen uit ons lichaam. Een van de redenen dat mensen detoxen is dat het kan helpen bij het afvallen.
 
Voordelen detoxen
Omdat het lichaam zich tijdens detoxen ontdoet van gifstoffen, houdt u meer energie over. Het lichaam heeft namelijk minder energie nodig om uit zichzelf deze stoffen te verwijderen. Doordat u alleen gezonde stoffen binnenkrijgt en minder goede stoffen het lichaam verlaten, gaat uw huid stralen. Detoxen kan er dus voor zorgen dat u er gezonder uit gaat zien. Daarnaast kan het helpen om wat kilo’s te verliezen, beter te slapen en het kan een goed opstapje zijn naar een gezondere levensstijl.
 
Nadelen
Net zoals dat u er energie van kunt krijgen, kunt u zich ook futloos voelen door een gebrek aan calorieën. Het aantal kilo’s dat u verliest is meestal tijdelijk, wat overigens niet wegneemt dat het wel een goed begin kan zijn. Daarbij is het niet aan te raden om zonder goede voorbereiding een detox te starten. Het is namelijk wel de bedoeling dat u alle juiste stoffen binnenkrijgt die uw lichaam per dag nodig heeft. Zonder goede voorbereiding kan het zelfs minder goed uitpakken dan u zou willen. Goede begeleiding bij detoxen is daarom belangrijk.
 
Tip: ga tijdens uw detoxweek wat vaker genieten in de jacuzzi in uw wellnesstuin. Hier krijgt u ook energie van en het is daarom een duidelijk win-win situatie!
 
Redactie Sauna & Stoom