Effecten sauna onderzocht

Effecten sauna onderzocht

door Zweeds saunalab

Friday, 27 October, 2017

De effecten van de sauna zullen worden bestudeerd in een Zweeds sauna-laboratorium.

Dat u zich lekker voelt na de sauna is geen nieuws, maar onderzoekers tonen zich nu zeer ge├»nteresseerd in de gezondheidsvoordelen van het gebruik van de sauna. Een speciaal saunalab wordt gerealiseerd in de Technische Universiteit van Luleå in het noorden van Zweden.
Het onderzoek wordt gestart in 2018, en Hans Hägglund, professor en hoofdarts bij het Academisch Ziekenhuis in Uppsala, is onder anderen betrokken bij het project.

– Ik hoop dat de eerste experimenten met gezonde vrijwilligers kunnen starten in de herfst van 2018, zegt hij in een radiointerview.


Hans Hägglund is, onder meer, geïnteresseerd in de vraag of de sauna voor specifieke groepen, bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten die niet in staat zijn regelmatig te sporten, van betekenis kan zijn. Voorgaande studies hebben al aangetoond dat regelmatig gebruik van de sauna het hart sterker maakt, en nu willen de onderzoekers er achter komen hoe dit werkt. Vroeger werd mensen met hartproblemen afgeraden gebruik te maken van de sauna, maar Hans Hägglund zegt dat deze mening waarschijnlijk herzien moet worden. Het is heel goed mogelijk dat juist deze groep baat heeft bij de "training"die het hart en de bloedvaten krijgen in de sauna.

– De sauna verbetert de hartfuncties en kan zorgen dat mensen die lijden aan hartfalen een sterkere hartspier krijgen. Er zijn meer kwalen waarbij men vermoedt dat de sauna hier een positieve rol kan spelen, dat willen we ook onderzoeken, aldus Hans Hägglund.