In de sauna na het sporten?

In de sauna na het sporten?

Friday, 10 July, 2015
Een sauna is natuurlijk de ideale ontspanning na het sporten, maar het is ook nog eens goed voor het herstellen van uw lichaam. In de sauna gaan na het sporten verhoogt namelijk de hoeveelheid antioxidanten en werkt vrije radicalen tegen.

Tijdens intense inspanning neemt de zuurstofopname van het lichaam toe met 20%, terwijl het zuurstofverbruik in de spieren kan toenemen met maar liefst 100-200%. Dit verschil in opname en verbruik veroorzaakt oxidatieve stress, een aandoening die uiteindelijk een vernietigend effect heeft op de spieren en botten. Enzymen bekend als antioxidanten werken als een verdediging tegen deze stress; ze voorkomen schade door chemische reacties op te wekken die vrije radicalen en schadelijk oxiden tegengaan.

Een Poolse studie heeft ontdekt dat een tijdje in de sauna zitten het lichaam hierbij helpt en de schadelijke effecten van de vrije radicalen vermindert. Aan de studie deden 43 mannen mee die twee dagen achter elkaar 30 minuten lang trainden op een fiets-ergometer. Op de eerste dag rusten ze na de training een halfuur bij kamertemperatuur terwijl ze de tweede dag een halfuur doorbrachten in de sauna. Op beide dagen werden op drie moment bloedmonsters genomen: voor de training en 20 en 40 minuten na de rust. De resultaten wezen duidelijk aan dat de hoeveelheid antioxidanten in het bloed na de rust hoger was bij de sauna in vergelijking met de kamertemperatuur. De conclusie van de onderzoekers was dat een saunabezoek na inspanning een effectieve manier is om oxidatieve stress tegen te gaan en het lichaam te helpen herstellen.

Stap dus gerust in de sauna na het sporten voor nóg betere resultaten!

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.
 
Redactie Sauna & Stoom