Meer sauna - minder niezen

Meer sauna - minder niezen

Thursday, 16 July, 2015
Verkoudheid is een plaag in de winter; terwijl we moe en niezend door het leven gaan hebben we neiging om op halve kracht te functioneren, zowel privé als professioneel. Maar er is hoop: in Oostenrijk hebben onderzoekers ontdekt dat regelmatig gebruik maken van een sauna een preventieve werking lijkt te hebben.

Er is momenteel geen échte behandeling voor het verkoudheidsvirus. Als de verkoudheid eenmaal een feit is kunnen we alleen proberen om de vervelende symptomen te verlichten terwijl we wachten op herstel.
Vooral gezinnen met jonge kinderen worden getroffen, en de loopneuzen hebben de neiging allemaal achter elkaar te komen in de winter. Maar wanhoop niet; recent nieuws van een Oostenrijks onderzoeksteam toont aan dat regelmatig in de sauna gaan het risico van een verkoudheid aanzienlijk verlaagt.

- Momenteel is er geen effectieve medische profylaxe beschikbaar voor verkoudheid. Daarom hebben we wetenschappelijk de hypothese onderzocht dan sauna’s de verkoudheden zou helpen voorkomen, verklaren de wetenschappers in hun artikel Regular sauna bathing and the incidence of common colds.

De studie werd uitgevoerd met vrijwillige deelnemers, verdeeld in twee groepen. De ene groep werd opgedragen om zich volledig te onthouden van sauna’s, terwijl de andere groep de opdracht kreeg om lang en vaak in de sauna te gaan. Beide groepen werden zes maanden gevolgd door de onderzoekers die concludeerden dat de groep die veelvuldig in de sauna ging slechts half zo vaak verkouden was vergeleken met de controlegroep.

- Het aantal verkoudheden in de sauna groep was aanzienlijk lager dan onder de andere deelnemers, vooral tijdens de laatste drie maanden, zegt het onderzoeksteam.

Hoe het in de sauna gaan verkoudheden lijkt te voorkomen is nog steeds niet geheel duidelijk. "Aanvullende studies zijn nodig om het oorzakelijk verband te verduidelijken, maar een theorie is dat een sauna het lichaam beïnvloed zoals ook koorts dat doet, en lijkt dus zowel genezend als voorkomend te werken wanneer de verkoudheid zich in het lichaam probeert te vestigen", aldus het team.

In de winter is het natuurlijk al heerlijk om lekker op te warmen in de sauna, maar dit onderzoek geeft u nog eens een extra reden.

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.
 
Redactie Sauna & Stoom