minder stress door aromatische olie

minder stress door aromatische olie

geur is belangrijk

Tuesday, 28 February, 2017

Verminder stress met aromatische olie in de sauna.

De reuk is een zeer gevoelig en krachtig zintuig. Iedereen weet dat een onverwacht opgevangen geur herinneringen kan opwekken,
en ook sterke emoties. Maar wist u ook dat geur een direkte impact heeft op ons lichaam en zenuwstelsel? Een blik op onze anatomie leert ons dat wij mensen zijn ingericht om te reageren op geuren. De reukzenuw, die ons reukvermogen bestuurt, begint in de neus en bereikt de hersenen via kleine holtes die direkt met het brein verbonden zijn. Deze zenuw is in staat om zeer snel signalen te zenden naar verschillende delen van onze hersenen, inclusief het limbisch systeem en de amydala - die delen in het brein die verantwoordelijk zijn voor emotie, stemming en herinnering. Deze systemen reguleren ook ons autonome zenuwstelsel, dat bepaalt of we in de vecht- of vluchtmodus schieten in een stress-situatie, waardoor de hartslag versnelt, we sneller ademen, de bloeddruk omhoog gaat, of ons juist geruststelt middels ons parasymphatische zenuwstelsel, waardoor we kunnen ontspannen. Dit verklaart dus waarom geuren en aroma's zoveel direkte invloed hebben op lichaam en geest, en dit effect duurt lang, ook als de geur alweer verdwenen is - ons reukvermogen staat in direkt contact met die delen van ons brein die ons gevoel reguleren. Essentiële geuren, zoals bijvoorbeeld lavendel, hebben hetzelfde rustgevende effect op bepaalde neuro-receptoren als medicijnen. Lavendel, citroen en bergamot zijn essentiële geuren die bekend staan om hun rustgevende eigenschappen, net als ylang ylang, salie en jasmijn.

Dus, wat steekt u hier van op? Nou, dat het gebruik van essentiële olie in de sauna niet alleen lekker ruikt, maar ook een zeer gunstig effect kan hebben op de gezondheid van lichaam en geest.