Sauna voorkomt depressie

Sauna voorkomt depressie

Monday, 8 June, 2015
Al sinds de oudheid hebben mensen hitte gebruikt om zowel geestelijke als lichamelijke kwalen te behandelen. Nu toont onderzoek aan dat geregeld in de sauna gaan positieve en meetbare effecten heeft op de hoeveelheid serotonine.

In een tijd waarin we geteisterd worden door stress-gerelateerde aandoeningen zoals burnouts, depressies en zwaarmoedigheid raken meer en meer onderzoekers geïnteresseerd in het verband tussen lichaamstemperatuur en gezondheid. Christopher Lowry, een wetenschapper aan de Universiteit van Colorado, heeft grensverleggende ontdekkingen gedaan over de relatie tussen hitte en welzijn.

- Gevoelsmatig weten we allemaal dat hitte ons een goed gevoel geeft. Dit is het uitgangspunt van ons onderzoek geweest, zegt Lowry in het wetenschappelijke tijdschrift Colorado Arts en Sciences.

Lowry heeft een groep neuronen in de hersenen geïdentificeerd die grotere hoeveelheden serotonine aan het lichaam afgeeft als de lichaamstemperatuur verhoogd is. Serotonine is een zogenaamde endogene neurotransmitter die onze stemming en gedrag beïnvloed. Zo goed als alle antidepressiva werken door het serotonine systeem te activeren.

- Instinctief associëren de meeste mensen warmte met plezier, of we nu liggen te zweten onder de Caribische zon, in een jacuzzi of in een sauna. Ik hou van onderzoek naar dingen waar we ons allemaal in herkennen, waarin we een oorzakelijk verband kunnen verklaren, zegt Lowry tegen Colorado Arts and Sciences.

Verdere studies zijn nog nodig om te verklaren wat er precies gebeurd in ons lichaam als de temperatuur omhoog gaat, maar Lowry gelooft dat er misschien een link is tussen het systeem dat geactiveerd wordt als het lichaam probeert af te koelen, en het gevoel van ontspanning en welzijn.

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.
 
Redactie Sauna & Stoom