Tips aanschaf tuin sauna – deel 1

Tips aanschaf tuin sauna – deel 1

Monday, 30 June, 2014
Na het werk niet meer de deur uit moeten om heerlijk van de sauna te genieten. Dat kan gewoon! Niets zo lekker om na de warmte van de saunacabine de frisse lucht in uw tuin in te stappen. We hebben het deze keer over de aanschaf van zo’n fijne buitensauna. Als u die eenmaal heeft, wilt u nooit meer zonder. Echt! Maar waar moet u dan op letten als u een sauna aanschaft?
 
Houtsoort van de buitensauna
Door het hout ziet een sauna er niet alleen prachtig uit, het heeft ook nog een andere functie. De hitte die de kachel in de sauna afgeeft wordt namelijk opgeslagen in het hout en daarna weer afgegeven aan de ruimte in de saunacabine. U heeft vast wel eens gemerkt dat een saunakachel af en toe aanslaat. Dat komt omdat de kachel niet continu hoeft te branden. Door de combinatie van kachel en hout wordt de juiste temperatuur aangehouden. Voor de wanden, het plafond en de banken kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden. Het hout dat gebruikt wordt voor de saunawanden is niet altijd geschikt voor de banken, omdat het te heet kan worden om op te liggen. Let er ook op dat er geen hars in het hout zit. Dit gaat smelten en op hete hars dat uit het plafond druipt zit niemand te wachten.
 
Saunakachel
Er zijn verschillende soorten kachels op de markt. Zo zijn er sauna combikachels, houtgestookte kachels, gasgestookte kachels, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Erg handig is het als de kachel past bij de afmeting van uw sauna. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Bij traditionele kachels kunt u de temperatuur instellen en bij combikachels kunt u naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid bepalen. Met de combikachels kunt u daarnaast ook voor verschillende klimaten in de sauna zorgen. Zoals de traditionele sauna, met temperaturen tussen de 75 en 90 graden. De soft sauna, waarbij de temperaturen tussen de 45 en 65 graden liggen, of het stoombad met lagere temperaturen maar met een hoge luchtvochtigheid. Ook belangrijk is dat de kachel roestvrij is. Wij werken zelf met kachels van de topmerken Tylö en Helo.
 
Grootte saunacabine
Bij een buitensauna moet u ook denken aan aansluitpunten voor water en stroom. Denk ook na over hoeveel mensen er tegelijk gebruik maken van de sauna. Dit heeft invloed op de grootte van de saunacabine en op de ruimte die de sauna nodig heeft in uw tuin. De isolatie van uw sauna is ook belangrijk, want een sauna is natuurlijk heerlijk, maar hoge stookkosten iets minder. Bovendien kunnen deze kosten verrassend laag zijn. Laat u daarom van te voren goed informeren. Dit kan in onze showroom, waar de koffie altijd klaar staat.
 
Meer weten over Sauna & Stoom? Via Facebook en Twitter houden we u op de hoogte van het laatste nieuws.
 
Redactie Sauna & Stoom