Skip to content
reviews Balloo 26C • 9458 TB Balloo •
Vorige
Volgende
Tips aanschaf tuin sauna, deel 1

Na het werk hoef je niet meer de deur uit om heerlijk van de sauna te genieten. Dat kan gewoon! Niets zo lekker als na de warmte van de saunacabine de frisse lucht in je tuin in te stappen. We hebben het deze keer over de aanschaf van zo’n fijne buitensauna. Als je die eenmaal hebt, wil je nooit meer zonder. Echt! Maar waar moet je dan op letten als je een sauna aanschaft?

Houtsoort van de buitensauna

Door het hout ziet een sauna er niet alleen prachtig uit, het heeft ook nog een andere functie. De hitte die de kachel in de sauna afgeeft wordt namelijk opgeslagen in het hout en daarna weer afgegeven aan de ruimte in de saunacabine. Je hebt vast wel eens gemerkt dat een saunakachel af en toe aanslaat. Dat komt omdat de kachel niet continu hoeft te branden. Door de combinatie van kachel en hout wordt de juiste temperatuur aangehouden. Voor de wanden, het plafond en de banken kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden. Het hout dat gebruikt wordt voor de saunawanden is niet altijd geschikt voor de banken, omdat het te heet kan worden om op te liggen. Let er ook op dat er geen hars in het hout zit. Dit gaat smelten en op hete hars die uit het plafond druipt zit niemand te wachten.

Saunakachel

Er zijn verschillende soorten kachels op de markt. Zo zijn er sauna combikachels, houtgestookte kachels, gasgestookte kachels, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Erg handig is het als de kachel past bij de afmeting van je sauna. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Bij traditionele kachels kun je de temperatuur instellen en bij combikachels kun je naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid bepalen. Met de combikachels kun je daarnaast ook voor verschillende klimaten in de sauna zorgen. Zoals de traditionele sauna, met temperaturen tussen de 75 en 90 graden. De soft sauna, waarbij de temperaturen tussen de 45 en 65 graden liggen, of het stoombad met lagere temperaturen maar met een hoge luchtvochtigheid. Ook belangrijk is dat de kachel roestvrij is. Wij werken zelf met kachels van de topmerken Tylö en Helo.

Grootte saunacabine

Bij een buitensauna moet je ook denken aan aansluitpunten voor water en stroom. Denk ook na over hoeveel mensen er tegelijk gebruik maken van de sauna. Dit heeft invloed op de grootte van de saunacabine en op de ruimte die de sauna nodig heeft in je tuin. De isolatie van je sauna is ook belangrijk, want een sauna is natuurlijk heerlijk, maar hoge stookkosten iets minder. Bovendien kunnen deze kosten verrassend laag zijn. Laat je daarom van te voren goed informeren. Dit kan in onze showroom, waar de koffie niet klaar staat, maar vers voor je gemaakt wordt.

Redactie Sauna & Stoom

© 2024 Sauna & Stoom

© 2024 Sauna & Stoom

Back To Top