Tips bij het gebruik van de sauna

Tips bij het gebruik van de sauna

Monday, 14 July, 2014
Dat het gebruik van de sauna gezond is, werd duidelijk toen we het hadden over de voordelen van de traditionele Finse sauna. Maar wat is nou eigenlijk het juiste gebruik en hoe geniet u het meest van die gezondheidsvoordelen?
 
Eerste keer sauna?
Heerlijk ontspannen na een lange dag, of na het sporten. Samen of alleen. Net wat u wilt! Nog niet zo bekend met de sauna? Zoals bij alles geldt: eens moet de eerste keer zijn! Als u voor de eerste keer gebruik maakt van de sauna, raden we aan om voor de onderste bank te kiezen. Hier is de temperatuur het laagst en kunt u wennen aan het gevoel. Ga lekker liggen, want dat geeft de meeste ontspanning én is het beste voor de bloedsomloop. Bent u een gevorderd saunaganger? Begin dan op de bovenste verdieping en eindig wat lager.
 
Eerst douchen, dan in de sauna
Neem voor gebruik van de sauna een heerlijke douche, zodat u fris en fruitig kunt beginnen. Droog u daarna goed af. Dat is goed voor de transpiratie. Als u met een schoon en droog lichaam begint, kan het zweetproces goed op gang komen en is er geen crème of vuiligheid dat dit belemmert. U zal zich als herboren voelen!
 
Sieraden en kleding in de sauna
Misschien onnodig om te zeggen, maar we doen het toch maar even: maak in de sauna geen gebruik van (bad)kleding. Omdat u erg gaat zweten in de sauna is het noodzakelijk dat uw lichaam zichzelf goed kan afkoelen. Kleding is dan niet erg bevorderlijk.
En bent u wel eens een kettinkje vergeten af te doen? Dan weet u waar we over praten. Sieraden worden gloeiend heet in de sauna. In eerste instantie merkt u het misschien niet, totdat u gaat bewegen en het sieraad even verschuift. Auw!
 
Voorbereidingen sauna
Zorg ervoor dat de sauna goed op temperatuur is voordat u er gebruik van maakt. Leg alvast een mooie, zachte handdoek klaar om op te liggen én een handdoek om u na het douchen mee af te drogen. Zo hoeft u nergens meer aan te denken tijdens deze saunasessie. Gebruik, als u verkouden bent, munt en eucalyptusgeuren om de luchtwegen open te maken en om weer diep in te kunnen ademen (wat sowieso al ontspannend werkt).
 
Zorg voor goede vochtbalans
En als laatste is het niet geheel onbelangrijk om water te drinken voor of tijdens het saunabezoek. Gewoon, omdat u veel vocht verliest en omdat water nog altijd het beste middel is om het vochtgehalte in uw lichaam op peil te houden. Om diezelfde reden, dat vochtverlies, is het niet verstandig om met een kater in  de sauna te gaan zitten. We hebben  Finnen wel eens met een biertje in de sauna zien zitten, maar dat betekent nog niet dat het een goed idee is.
 
En na de sauna? Zorg er dan voor dat u goed afkoelt. Dit kan op verschillende manieren. Als echte bikkel kunt u onder en ijskoude douche gaan staan of onder een stortemmer. Maar een lauwe douche of de frisse buitenlucht is ook prima.
 
Redactie Sauna & Stoom