Voordelen traditionele Finse sauna

Voordelen traditionele Finse sauna

Saturday, 28 June, 2014
Lekker in de sauna zitten na het sporten? Heerlijk! Wist u dat tien minuten in een saunacabine al voldoende is om kleine spierscheurtjes te herstellen? Ideaal na uw dagelijkse rondje hardlopen. Maar de sauna is natuurlijk voor meer dingen goed. Een betere weerstand bijvoorbeeld, een diepere slaap en een gezondere huid. Wat gebeurt er eigenlijk met uw lichaam tijdens een bezoek aan de traditionele Finse sauna?
 
Lekker zweten in de stoom sauna
Door de warmte stijgt uw lichaamstemperatuur tot ongeveer 39 graden en gaat uw hartslag omhoog. Daardoor gaat u zweten en dat zorgt ervoor dat afvalstoffen uit uw lichaam verdwijnen. Door bij een traditionele sauna een schep water over de stenen te gieten, wordt de lucht vochtiger. Bij een droge lucht kan het zweet makkelijk verdampen. Bij een vochtige lucht is dat lastiger, waardoor u meer zweet. Het voelt dan ook alsof de temperatuur in de saunacabine hoger ligt.
 
Mooie en gezonde huid door de sauna
Door de warmte gaan de bloedvaten verder openstaan. Dit zorgt ervoor dat er meer bloed door uw organen stroomt en dus ook door de huid. Uw huid wordt op deze manier beter gevoed. Doordat u zweet krijgt uw huid een grondige onderhoudsbeurt en wordt deze goed schoongemaakt. Belangrijk, want voor dit grote orgaan kunnen we maar beter goed zorgen. Het zweten zorgt ervoor dat uw lichaam zware metalen en gifstoffen afvoert,  waardoor u zich alleen maar beter voelt!  
 
Betere weerstand door sauna
Door regelmatig gebruik te maken van de sauna verbetert uw weerstand. Door de grote temperatuurverschillen tussen de sauna en de buitenlucht (of de koude douche), wordt u lichaam minder vatbaar voor temperatuursverschillen en krijgt u een betere weerstand tegen de griep. Er wordt wel eens beweerd dat een saunagebruik het genezingsproces bevordert bij verkoudheid en griepverschijnselen. Ga echter niet met koorts in de sauna zitten. Omdat uw lichaamstemperatuur dan sowieso al hoger ligt dan normaal is het onverstandig dit nog meer te verhogen.
 
Er zijn nog meer voordelen op te noemen. Zo werkt regelmatig gebruik van de sauna tegen pijnlijke spieren en gewrichten, zorgt het voor een betere slaap en werkt het ontspannend. Ook kan het werken tegen ademhalingsproblemen, zoals astma en bronchitis (vooral als er in de sauna zo’n heerlijke eucalyptusgeur hangt).
Vergeet niet om water te drinken! Zeker als u na het sporten gebruik maakt van de sauna en al flink gezweet hebt. Niemand wil tenslotte uitgedroogd raken.
 
Meer weten? Wist u al dat u ons ook op Facebook en Twitter kunt volgen? Dan bent u snel op de hoogte van al het nieuws. En in onze showroom in Heerhugowaard kunt u met al uw vragen terecht. De koffie staat klaar!
 
 
Redactie Sauna en Stoom